Krevní pouto


Autor: Patricia Briggs
Originální název: Blood Bound
Knižní série: Mercy Thompsonová
Originální název série: Mercedes Thompson
Díl série: druhý
Žánr: fantasy, vlkodlaci, fae, upíři

Oficiální stránky autora

Anotace
Druhá kniha s Mercedes Thompsonovou v hlavní roli… V dnešní době vládne světu věda, která zakazuje upalování, topení nebo veřejné lynčování čarodějnic. A průměrný zákona dbalý občan se naopak nemusí bát příšer ve tmě. Někdy lituji, že nejsem průměrný občan… Mercy Thompsonová má přátele na hlubokých místech – a v temnotě. A teď jednomu z nich dluží laskavost a souhlasí, že pomůže příteli Stefanovi předat vzkaz jednomu z upírů. Ale tento upír není obyčejný – a stejně tak démon, který v něm přebývá…


Nakladatelství CZ: Fantom Print
Nakladatelství EN: Penguin Group
Počet stran: 286
Vydáno CZ: únor 2010
Vydáno EN: únor 2007
ISBN: 978-80-7398-073-3


Děj (obsahuje spoilery)
Mercy Stefanovi dluží laskavost, kterou celý příběh začíná. Stefan má pro Paní navštívit nově přistěhovaného upíra a vysvětlit mu, že se nachází na zabrané půdě a dokud zde zůstává, je nucen zodpovídat se Paní. Jenže není první, kdo se vydal upíra navštívit - mladý upír a Stefanův přítel vyrazil jako první a vrátil se s tím, že po cestě zabil pár lidí (byla to přímo krvavá jatka!) a upíra nenašel. Jenže Stefan tomu nevěří a myslí si, že za tím je neznámý a jeho příteli vymazal vzpomínky. Z toho důvodu si pro jistotu sebou vezme Mercy v kojotí podobě, protože na ni upíří triky nepůsobí a může tak být svědek. 

Ukáže se, že upír vyvraždil celý motel, ve kterém se ubytoval. A že to není jen tak obyčejný upír, ale posedlý démonem - což se rovná vražedné kombinaci. Stefanovi vnutí vzpomínky, že lidi v motelu povraždil on, ale Mercyna mysl zůstává nepostižena a svědčí před Paní o Stefanově nevinně.

Ta mu odpustí selhání pouze v případě, že upíra přivede - což se mu pochopitelně nepovede a už se nevrátí, tak se zoufalá Paní obrací na Mercedes, poskytne jí Andého, její druhou pravou ruku (první je Stefan), aby jí pomohl přivést Stefana i upíra.

Smečka má samozřejmě pocit, že se jí to týká taky a rozjedou vlastní pátrání po upírovi, při čemž je unesen (nebo zabit?) i Adam Samuel a Warren vážně zraněn. A když už zklamali úplně všichni, zůstává tu ještě nejslabší článek - Mercedes. Jenže i ti salbí mají občas výhody a tou Mercyinou je odolnost vůči všem upířím vlivům.

A tak upíra-démona Mercy za pomoci Andrého objeví, zachrání Stefana, Samuela i Adama z jeho spárů a samotného upíra zbaví hlavy - to díky pomoci jejího přítele fae, který jí půjčí multifunkční dýku a disk, který se pouhými slovy spustí a spálí všechno v dosahu na popel. Jenže při této nijak lehké akci se zjistí, že upíra-démona vlastně stvořil André, ale ten ho přestal poslouchat a začal si dělat, co chce.

Když je všechno předneseno Paní, je fascinována Andrého skutkem, kdy přeměnil posedlého člověka v jednoho z nich, a i když napáchal tolik škody a nepříjemností, nechá Andrého žít se slibem, že jí stvoří dalšho takového - věří, že ho zvládne, když ho bude mít od začátku pod dozorem.

Jenže tohle Mercy nehodlá připustit a tak denně pátrá po Andrého bydlišti. A jednou ho najde, vezmě si dýku i hořící disk, vyvede Andrého lidi (od kterých pravidelně pije) ven a Andrého zabije Stefan ji přitom chytne, ale jelikož s ní souhlasí, zakryje stopy (zabije jeho lidi a zapálí dům) a odvede ji pryč.

Mercy si uvědomuje, že jí to jen tak neprojde a je ochotná nést následky.

Hodnocení
Druhý díl mám raději a to hned z dvou důvodů. Zaprvé miluju upíry a těch je v druhém díle požehnaně a zadruhé jsem si knihu koupila. A číst z papíru (vašeho a voňavého) je úplně něco jiného než na počítači nebo z knihovny. Mercy se tu, dá se říct, konečně rozhodne mezi Samuelem a Adamem, tedy tak to vidím já, a to je podle mě dobře. Chybí mi tu románek... Jenže ten se nekoná zatím ani zde a jsem vděčná za ty náznaky. A akce a napínavosti je tu dle mě také více, takže asi o 30% lepší než díl minulý...

Žádné komentáře:

Okomentovat