Krajina plná stínů

Mediátor 1 - Krajina plná stínůAutor: Meg Cabot
Originální název: Shadowland
Knižní série: Mediátor
Originální název série: The Mediator
Díl série: první
Žánr: fantasy, duchové, mediátoři

Oficiální stránky autora

Anotace
Svět šestnáctileté středoškolačky Susannah se hemží duchy, zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly do "země stínů". Pomoci jim mohou "mediátoři", lidé se schopností zesnulé vidět a hovořit s nimi. Suze je jinak normální 16letá středoškolačka, která se musí vyrovnávat s matčiným sňatkem, přírůstkem tří nevlastních bratrů, stěhováním z New Yorku do Kalifornie a změnou školy...


Nakladatelství CZ: Knižní klub
Nakladatelství EN: Avon
Počet stran: 192
Vydáno CZ: 2004
Vydáno EN: 2000, leden 2005
ISBN: 80-242-1137-8


Děj (obsahuje spoilery)
Šestnáctiletá Susannah, která už od sých dvou let vidí, mluví a mlátí duchy, se stěhuje s matkou z New Yorku do severní Kalifornie, ke svým třem novým bratrům a nevlastnímu otci. Hned první den najde ve svém novém pokoji pár set let starého ducha, který se jí předsaví jako Jessi. A aby toho nebylo málo, den následující u své nové skříňky uhodí žárlivou a zlou holku, Heather, která je mimochodem taky mrtvá. Zabila se kvůli rozchodu z klukem.

Otec Dominik, ředitel školy, při jejich potyčce pozná, že Susannah není obyčejná, ale jako on - mediátor. Oba se poprvé potkávají s někým, jako jsou oni sami. A ještě ten den si Susannah zachrání život Brycemu, bývalému příteli Heather, která se ho snaží zabít za to, co jí udělal.

Vlastně ještě ten den začne něco jako válka mezi Suze a Heather, která se paranoidně domnívá, že se jí Suze snaží všechno sebrat; jako její život, hezkého přítele, školní skříňku, místo místopředsedkyně třídy i její bývalé kamarádky. A to samozřejmě záludnou potvoru nenechá klidnou a na seznam lidí, které chce zabít, si připíše i Suze.

Ta ji ale, za menší škody, vymítí, neboli provede brazilský exorcismus, poté, co shodí hlavu sochy místního patrona školy, rozbojí chodbu a přelámou otci Dominikovi pár žeber a Brycemu způsobí psychické potíže. Když je pryč, z trosek rozbité školy ji dostanou její dva noví bratři (ten mladší občas taky vidí duchy a Jesse ho varoval, že má Suze problémy).

A tak Suze zvládne svého prvního agresivního a nebezpečného ducha...

Hodnocení
Kniha je krátká, což je podle mého její mínus, ale zase se dá pohodlně přečíst za odpoledne a nebude vás napínat tak, že nebudete schopni usnout - což by se jí v delším provedení rozhodně povedlo. Je zvláštní, zajímavá, hezky napsaná a po přečtení si říkáte: Vyšel už další díl? Možná to ostatní cítí jinak, ale já jsem přeci jen ve věku hlavní hrdinky a proto mi byla bližší ona i její uvažovaní. Ohodnotila bych ji jako lehký nadprůměr; nic, u čeho bych měla nutkání přečíst si to ještě jednou, ale taky nic, co by mě nudilo.

originální cover


brazilský cover


Žádné komentáře:

Okomentovat