Devátá stezka


Devátá stezkaAutor: Meg Cabot
Originální název: Ninth Key
Knižní série: Mediátor
Originální název série: The Mediator
Díl série: druhý
Žánr: fantasy, duchové, mediátoři

Oficiální stránky autora

Anotace
Duchové neexistují. Kdo by na ně věřil? Jen děti a blázni… Šestnáctiletá středoškolačka Susannah Simonová sice viděla svého prvního ducha, když jí byly dva roky, ale teď už není ani dítě, ani blázen. Přesto se její svět hemží nešťastnými zbloudilými dušemi, které potřebují pomoc, aby se dostaly tam, kam jim je souzeno odejít. A pomáhat jim je právě úkolem „mediátorů“, lidí, kteří mají vzácnou schopnost vidět a hovořit se zesnulými. Navenek je ovšem Suze normální holka, která touží po docela obyčejných věcech: aby byla ve škole oblíbená, aby kvůli ní maminka nemusela brečet do polštáře, aby ji konečně někdo políbil. Zdá se, že řízek Tad Beaumont, se kterým se Suze seznámí na večírku, by mohl být žhavým kandidátem na roli učitele líbání. Jenomže vzápětí se v Suzeině ložnici objeví zoufalá mrtvá žena, která potřebuje doručit podivné poselství jeho otci. A když Suzeina přítelkyně Cee Cee zkusí dotyčného „projekt“ internetovým vyhledavačem, zjistí, že bohatý podnikatel Beaumont měl podezřele dobré důvody přát si smrt několika lidí, kteří v minulosti beze stopy zmizeli… Tadova otce ovšem Suzeina schopnost komunikovat se zesnulými fascinuje. Zdá se, že se při touze navázat kontakty se svými oběťmi nezastaví před ničím….


Nakladatelství CZ: Knižní klub
Nakladatelství EN: Avon
Počet stran: 200
Vydáno CZ: 2004
Vydáno EN: leden 2001, leden 2005
ISBN: 80-242-1160-2


Děj (obsahuje spoilery)
V noci ji probudí řev neznámé a mrtvé ženy. Chce, aby vyřídila Zrzkovi, že ji nezabil. Než se Suze stihne zeptat, kdo je zrzek nebo alespoň na její jméno, zmizí. A tak začne pátrat po někom s přezdívkou Zrzek. Ukáže se, že je to slavný a známí podnikatel a Suze se s ním po nějaké době povede promluvit.

Navíc se ukáže, že Zrzek je otcem Tada, kluka, se kterým tancovala na jednom večírku. Jeho otec se ale chová velmi podivně a Suze je ráda, když mu předá vzkaz a zmizí odtamtud. Tím to ale nekončí, její kamarádka Cee Cee zjistí, že lidé, kteří se tomuto muži postavili, jsou nezvěstní a otec Dominik tvrdí, že je upír.

Suze se ale přesvědčí, že to není pravda, jen si myslí, že je upír. Za to jeho bratr, Marcus, má na svědomí všechna ta zmizení. Nakonec se ukáže, že Tadova otce a svého bratra vlastně dopoval nějakými halucinogeny. A jelikož Suze zjistí, co Markus provedl, pokusí se ji zabít.

Ale ona se z toho dostane, s pomocí Jesseho. O Marcuse se postarají duše těch, které zabil. A na Andyho fotkách pozná, kdo byla ta vřeštící žena a že vyřídila vzkaz špatné osobě - byla to Andyho první žena a chtěla, aby řekla Davidovi, jejímu novému nejmladšímu bratrovi, že souhlasila, aby ji odpojili od přístrojů, když byla v kómatu.

Asi na konci knihy si Suze uvědomí, že se do Jesseho zamilovala. Což je k jeho tělesnému stavu docela problém...

Hodnocení
Hm... tenhle díl byl rozhodně zajímavější a napínavější než předchozí, Susannah se tu také víc ukázala vybarvila. Ukázala se nám všechna pouta hlavních hrdinů a některá popřela. Minulý díl byl lehký nadprůměr, tohle je vyšší, ale opět žádný bestseller - rozhodně si kvůli tomu neokoušete skvělou novou manikúru (teda když si dáte pozor).



Ninth Key (The Mediator, #2)
originální cover

Žádné komentáře:

Okomentovat