Temná je noc


Autor: Meg Cabot
Originální název: Darkest Hour
Knižní série: Mediátor
Originální název série: The Mediator
Díl série: čtvrtý
Žánr: fantasy, duchové, mediátoři

Oficiální stránky autora

Anotace
Zatímco v New Yorku byla šestnáctiletá krotitelka duchů Susannah Simonová jediným zástupcem svého řemesla na celých pět městských obvodů, v kalifornském letovisku Carmel-by-the-Sea, kde teď žije s maminkou, nevlastním otcem a jeho povedenými synátory, by se mediátory nejspíš daly dláždit zdejší vyhlášené pláže. K "průvodcům zbloudilých duší" totiž patří nejen ředitel jejich školy, vlídný otec Dominik, se kterým už měla čest v knihách Krajina plná stínů, Devátá stezka a Andělé smrti vyřešit tři složité případy a odeslat zlobivé přízraky do správných posmrtných destinací. Zdá se, že město je doslova přeplněné lidmi, kteří vidí mrtvé. Susannah to brzy zjistí v nóbl hotelu, ve kterém si "odpykává" letní brigádu a kde už by se na ni konečně mohlo usmát štěstí a dopřát ji opravdické rande s někým, kdo by nebyl slaboch, vrahoun ani psychopat... Gejzíry ironie, nezdolná kuráž a ryzí cit, které Susannah nasadí do boje s dávnými přízraky i se svým dospíváním, ji ve strašidelné hodině duchů nakonec zavádějí až do míst, odkud není návratu. Ano, noc to bude vskutku temná. Jenže pokud láska hory přenáší, nic není nemožné, zvlášť když jde o osudovou lásku až za hrob…



Nakladatelství CZ: Knižní klub
Nakladatelství EN: Avon
Počet stran: 216
Vydáno CZ: 2004
Vydáno EN: 2001, leden 2005
ISBN: 80-242-1396-6



Děj (obsahuje spoilery)
Letní prázdniny jsou tu a Suze musí povinně na brigádu. Kupodivu se za ni přimluví Jake v hotelu, kde dělá plavčíka, a Suze nastoupí jako chůva k bohatým, odkládaným dětem. A bohužel vyfasuje to nejhorší - nechce plavat, nechce si hrát, nechce jít ven, jen leží u televize a stěžuje si. Do té doby, než ho Suze násilím donutí jít plavat - po cestě narazí na ducha zahradníka a Jack před ním uteče a s pláčem řve, že ho chce zabít- A tak Suze zjistí, co Jackovi bylo a přesvědčí ho, že mu duchové neublíží a že jejich posláním je jim pomáhat. A Jack se změní - začne si hrát s ostatními, naučí se plavat a téměř věčně se usmívá. Jeho rodiče jsou Suze vděční a jeho starší bratr Paul, hezký a chytrý kluk, ji pozve na rande. Suze ale odmítne - nedokáže si představit, že by měla být s někým jiným, než s Jessem. 

Brad, její druhý bratr, místo brigády pomáhá svému otci kopat na zahradě vířivku. Najdou tam nějaké dopisy a Suze zjistí, že tyhle psala María Jessem, když se měli brát a odnese je do muzea, kde tak trochu ukradne Jesseho podobenku.


V noci ji probudí nějaká ženská, co jí drží nůž na krku - mrtvá samozřejmě. Je to María, bývalá Jesseho snoubenka a chce, aby Suze zničila dopisy, co našli na zahradě, když kopali vířivku (byly od ní pro Jesseho) a přestali tam kopat. Samozřejmě, že Suze udělá přesný opak a dopisy odnese do muzea.


Když se příště staví María, Suze je připravená a pořádně jí nakope zadek. Ta si to ale nenechá líbit a zajde za Jackem, kterého lstí přesvědčí, aby Jesseho zaříkal. Poslouží jim k tomu Jesseho podobenka, kterou María ukradla z muzea, když si šla pro ty dopisy. A tak o něj Suze přijde. A aby toho nebylo málo, navíc najdou Jesseho kostru na zahradě - přesně tomu chtěla María zabránit, takhle padne vražda na ni a jejího manžela Diega, a jim to strašně vadí. Takže pak navšíví Suze oba a ona nemá šanci - zhodí jí z okna přímo do díry na vířivku, ale mediátoři mají tuhý kořínek a Suze zvlášť a útok přežije bez vážných zranění.


Suze přesvědčí otce Dominika, aby ji zaříkal a ona si mohla pro Jesseho dojít. Ocitne se v nekonečné mlze a Vrátný (chlápek oblečený jako gladiátor) jí ho přivolá. Jesse se chce vrátit, takže ho vede po niti zpět ke vchodu na zem - jenže tu někdo ustřihl. Udělal to Paul, kterého ho tam taky hned potkají. Je mediátor jako Suze - a když jeho mladší bráška tvrdil, že vidí duchy, vysmíval se mu s ostatními.


Pak se nahoře objeví i Jack a zavede Suze i Jesseho zpět na zem - do kostela, kde se právě otce Dominika snaží zabít Maria i s Diegem. Suze opět zpacifikuje Maríu a zaříká ji, když jí k ní Jesse do kruhu vhodí i Diega a ona oba pošle zpět na onen svět.


Pak se ti dva KONEČNĚ políbí! 



Hodnocení
Jo, Meg stále stoupá. A skutečnost, že Suze konečně dostane ten svůj vysněný polibek od Jesseho je ještě lepší. Sice je to opět samé: Já jsem mediátor! mluvím s mrtvými! Je to strašné prokletí! No tak mě litujte!, ale jinak je to ve všech směrech skvělé - zajímavý a docela originální děj, napětí, akce, překvapení, románek, rodinný život, tajemství... Dokonalá směs pro pubertální holky.





Darkest Hour (The Mediator, #4)
originální cover

1 komentář:

  1. Na Mediátora jsou to taky všechny mé odkazy,takže je prosím také smaž.Nechci je nikde ji-nde zveřejňovat.Díky za pochopení

    OdpovědětVymazat