Milenec z temnot

Autor: J. R. Ward
Originální název: Lover Enternal
Knižní série: Bratrstvo černé dýky
Originální název série: Black Dagger Brotherhood
Díl série: druhý
Žánr: fantasy, upíři, bezduší

Oficiální stránky autora

Anotace
Úvodní román slavného cyklu představuje tajné bratrstvo šesti upírských bojovníků, ochránců rodu. Ti ve skrytu noci vedou nekonečnou a neúprosnou válku s odvěkými nepřáteli o svá území v Caldwellu. Nejkrvežíznivějším z upírů je vůdce bratrstva, Wrath, který touží odplatit vraždu svých rodičů. Avšak když jeden z jeho nejstatečnějších bojovníků padne a zanechá po sobě polorodou sestru, musí za ni Wrath vzít zodpovědnost. Zavede ji do světa neživých, o němž dosud neměla tušení, do světa smyslnosti, o níž se ji nezdálo ani v nejdivočejších snech. Úvod cyklu Bratrstvo černé dýky.

Nakladatelství CZ: Baronet
Nakladatelství EN: Signet Eclipse
Počet stran: 464
Vydáno CZ: duben 2010
Vydáno EN: září 2005
ISBN: 978-80-7384-293-2

Děj (obsahuje spoilery)
Darius, jeden z bratrů Bratrstva, požádá Wratha, posledního čistokrevného upíra a oficiálního krále upírů, o pomoc. Jeho dcera, napůl člověk a napůl upír došla do věku, kdy ji čeká přeměna, ale kvůli vysokému podílu lidské krve je možné, že přeměnu nepřežije. Wrathova silná krev jí ale může pomoct.Jenže Wrath, paličatý a nepříjemný bojovník, razantně odmítá. Nemá lidi rád a míšence už vůbec ne. Ani když je to dcera jeho přítele.

Jenže ještě ten den, po jejich schůzce, Darius zemře. Jeden z bezduchých, pan X, jehož je kniha také plná, mu dá do auta bombu a ten večer ji aktivuje. Bezduchý je přeměněný člověk, bez duše a bez srdce, toužící jen po zabíjení upírů. Stvořil je Omega, šéf Vyhlazovací společnosti a snaží se zlikvidovat upíří rasu, což se jim dost dobře daří. Bratrstvo je jejich pravý opak, zabíjí je a chrání své druhy. (Upíři nezabíjí lidi, pokud se jim nestaví do cesty. Pijí jen krev svého druhu a opačného pohlaví.)

Dariusova smrt vše mění a Wrath má pocit, že tohle by pro něj udělat měl. Vydává se za Elizabeth a jejich druhé setkání končí v posteli (velmi žhavé a živé scény). Při tom prvním ji vyděsil tak, že jí musel vymazat/potlačit vzpomínky. Poté jí chce vysvětlit, proč přišel, ale nedává mu možnost. Jednak vychází slunce, ona se nedostaví na adresu, kterou jí dal a navíc se do všeho motá detektiv Butch, který je do Beth zamilovaný. Poté, co ho málem uškrtí a zatkne banda policistů, pokusí se Beth nastínit pocity, které cítí měnící se upír. A ona, okouzlená nádherným upírem i jeho vědomostí, uteče s ním.

Wrath ji vezme do sídla jejího otce a řekne pravdu. Nevěří mu, ale postel je zase sblíží a ona pochopí. A on pochopí, že jí pouze nepomáhá s přeměnou, ale že ji miluje. Beth stojí ještě spoustu námahy, než pozná jeho pravé já a zjistí, že to není takový nafoukaný drsňák, na kterého vypadá. Zamiluje se.

Další den se Beth vypraví do práce a ukázat policii, že nezmizela. Když k ní odpoledne jede Butch, aby jí oznámil, že pomohla zločinci utéct a bude předvolána na stanici (u Wratha našli zabijácké nádobíčko), najde ji doma a v bezvědomí. Beth ho z posledních sil poprosí, abyji vzal k Wrathovi, který ji jako jediný může pomoct. I když ho Buch nesnáší, pro Beth to udělá.Wrath pozná, že nastala přeměna a dá jí napít ze své krční tepny. Beth ustojí náročnou přeměnu a Buch se zatím seznámí s Wrathovými bratry - Rhagem, Vishousem, Phurym, Zsadistem a Thormentem. A taky z jeho bývalou shellan (něco jako manželka - dávala mu pouze krev), do které se zamiluje. A Marissa, odmítaná panna, jeho city s radostí opětuje.

Wrath vyvolá Stvořitelku a pod podmínkou, že se ujme vlády nad upíry, sjednotí je a pomůže jim přežít, je Stvořitelka oddá a uzná za pár. Z Beth se stane upíří královna. Idylka však netrvá věčně a pan X, informovaný Haversem (Marrisin bratr, naštvaný na Wratha, který Marrisu potřeboval jen pro krev) unese Beth přímo z jejich domu - ona může na slunce, protože je kříženka.Wrath ji po setmění najde a oba bezduché, kteří ji vězní, spolu zabijí. Ne však beze ztrát - Wrath je postřelen a vážně zraněn. Marrisina téměř čistá krev mu dodá sílu a její bratr, kterému vše vysvětlí, ho operuje a zachrání mu život.Když je mu lépe, oznámí bratrůvm, že se ujímá vlády. Závěrečná kapitola z pohledu pana X, který své zranění zázrakem přežil, nám prozradí, že problémy ani zdaleka nekončí.

+ Wrath je skoro slepý, už jako člověk byl slabozraký a stále se to zhoršuje. Vidí jen obrysy.

Hodnocení
Kniha je od začátku do konce napínavá a není v ní místečko, kdy bych se nudila, což velmi oceňuju. Tihle upíři se mi také líbí - konečně hodní, ale drsní. Jsem taky zastáncem jejich problémů se sluncem, upír na denním světle prostě není upír. Boj a vážnost knihy skvěle okoření jejich milostný a osobní život, za což u mě má autorka další plus. A nakonec, skvělí bratři se skvělými poznámkami a vtípky. Já osobně mám tuhle sérii z těch všech upířích asi nejraději, a proto jsem ní asi začala. Myslím, že zde přijde na své každý. Doporučuju!

 
                                                                                                                                                           
Dark Lover (Black Dagger Brotherhood, #1)
originální cover

Žádné komentáře:

Okomentovat