Zavržený

Autor: Becca Fitzpatrick
Originální název: Hush, Hush
Knižní série: Hush, Hush
Originální název série: Hush, Hush
Díl série: první
Žánr: fantasy, padlí andělé

Oficiální stránky autora

Anotace
Nora Greyová je svědomitá, chytrá a rozhodně nemá ráda riziko. Jenže se zamiluje do Patche a to je její první chyba. Patchova minulost je totiž všechno, jen ne nevinná. A nejlepší, co kdy udělal, bylo, že se zamiloval do Nory. Seznámili se na hodině biologie a Nora chce jediné – držet se od něj co nejdál. Jenže jak se zdá, Patch je vždy o dva kroky napřed. Dívka na sobě cítí jeho pohled, i když Patch není nablízku. Cítí jeho přítomnost, i když je v pokoji sama. A když své okouzlení nedokáže déle tajit, vyjde najevo, kdo Patch ve skutečnosti je a proč ji vyhledal. A za všemi otázkami, které se dotýkají jeho minulosti, si Nora a Patch mohou navzájem položit jen jedinou: „Jak hluboko dokážeš padnout?“

Nakladatelství CZ: Egmont
Nakladatelství EN: Simon & Schuster
Počet stran: 368
Vydáno CZ: říjen 2010
Vydáno EN: říjen 2009
ISBN: 978-80-7384-344-1

Děj (obsahuje spoilery)
Nora je obyčejná studentka, ve škole nemá žádné problémy a jejím cílem do budoucna je získat stipendium na nějaké kvalitní univerzitě. Před rokem jejím životem otřásla vražda jejího otce a matka tak tráví většinu času mimo domov v práci, aby se jí podařilo udržet si jejich dům. Do života jí však vstoupí Patch, jehož cílem je snad jediné - bez přestání jí otravovat a znepokojovat svým chováním. Patch má rozhodně vždy rád poslední slovo a když se mu podaří připravit Noru i o ty její, vykouzklí svůj nezaměnitelný šibalský úsměv, kterým vyjadřuje svoje zadostiučinění, postupem času se tak zdá být nemožné odolat jeho zvláštnímu tajemnému a znepokojivému kouzlu. K Noře nezaměnitelně patří i její nejlepší kamaradká Vee, sama jí označuje jako své obrácené dvojče - člověk by se až divil, jak spolu mohou tak rozdílné duše vůbec vydržet a v rozdílnosti to platí o jejich vzhledu dvojnásob.

Když do školy přijde nový spolužák, Eliot, jeví o Noru jasný zájem, ta však propadá stále hlouběji Patchovu kouzlu. Jenže v tu chvíli se všechno zvrtne a z její klidný život se obrátí naruby. Snaží se jí zabít tajemná osoba v lyžařské kukle, omylem si splete Noru s Vee a tu zmlátí, zastřelí bezdomovkyni, která donutila Noru, aby ji dala své teplé oblečení.

A pak se Nora dotkne velké jizvy ve tvaru V na Patchově zádech, která ji zatáhne do jeho vzpomínek. Vidí Dabriu, novou školní psycholožku, jak domlouvá Patchovi - padlému anděli - aby zabránil Nořině smrti a stal se tak opět andělem, bohužel pouze strážným. Zjistí, že se ji Patch snažil od první chvíle zabít, díky čemuž by se stal člověkem (kniha Echenova říká, že pokud padlí anděl zabije Nefilim - dítě anděla a člověka - nebo jeho potomka, stane se člověkem) a Nora jedním z potomků je. Jenže nečekal, že se zamiluje. Na Noru zaútočí Dabria, která zuří, že si Patch vybral ji a dozvídáme se, že ona je postava v kukle. Patch si s ní poradí - urve jí křídla.

Vše graduje v noci ve škole, kam se Vee, Eliot a jeho kamarád vloupou, aby si zahráli schovku. Ukáže se ale, že jeho kamarád je Chauncey, nesmrtelný Nefilim, kterého každoročně Patch využívá a půjčuje si na dva týdny jeho tělo. Skrz Noru mu chce ublížit a pokusí se ji zabít. Nakonec sama skočí z žebříku a obětuje se Patchovi, aby mohl být člověkem.

Jenže ten její oběť nepřijme, zachrání jí život a stane se jejím strážným andělem. Je hmotný, všichni jej vidí a pod tričkem schovává spirituální křídla. Chauncey i Dabria jsou ze hry a vše se zdá být skvělé...

Hodnocení
Jo, je to zmatené. Možná to není ani úplně originální a ne každého nadchne (nepočítejme Twilight maniaky) seznámení na hodině biologie. Jenže ten příběh má něco do sebe a když už nic jiného, je úžasně napsaný a neskutečně napínavý a donutí vás do knihy zírat tak dlouho, dokud ji nepřelouskáte. A pak se, stejně jako já, budete třást na další díl. Tohle bych doporučovala spíš teenagerům, než dospělým, přece jen to je opět ze školního prostředí plného naivních lásek a nepřátelství vůči roztleskávačkám.




Book trailer


Žádné komentáře:

Okomentovat