Bestiář


Autor: Robert Masello
Originální název: Bestiary
Žánr: fantasy, mytologické bytosti


Anotace
Starobylá kniha uvrhne na svět kletbu. Rukopis, jehož iluminace zobrazují bájná stvoření, která se podle legend kdysi procházela zahradami ráje, kniha, jež byla po staletí předávána z generace na generaci v jedné z nejmocnějších rodin arabského světa, je teď svěřena mladé a krásné kurátorce Beth Coxové. Je to však její manžel, paleontolog Carter Cox, kterého výzkum dovede k poznání sbírky žijících zázraků přírody a jejich hrůzných schopností. Mýty a skutečnost se spojí. Carter musí otevřít bránu prastarého světa a ven vypustí stvůry, které zatím žily jen v těch nejhorších snech.



Nakladatelství CZ: BB/art
Nakladatelství EN: Berkley Publishing Group
Počet stran: 406
Vydáno CZ: 2009
Vydáno EN: listopad 2006
ISBN: 978-80-7381-550-9


Děj (obsahuje spoilery)
Kapitán Greer přijme neoficiální soukromou misi v Iráku, navštíví bývalý palác rodiny al-Kalliů, kde má za úkol vyzvednout železnou bednu a předat ji muži jménem Jákob. Během mise zemře jeden z jeho vojáků a jeden civilista a kapitán je postřelen, to vše kvůli zvláštnímu a neuvěřitelně rychlému černému stínu. Nicméně lup předají, aniž by se dozvěděli, co ukrývá.

V Los Angeles si zámožný Mohamed al-Kalli objedná doslovný překlad a restaurování knihy zvané Zvířata z ráje, kterou jeho rodina vlastní už několik tisíciletí a možná i déle. Beth Coxová, u které si zakázku objedná, je z knihy nadšená a hned se do ní pustí. Narazí v ní na obdivuhodné iluminace popisovaných bájných zvířat a později i na dopis ukrytý v deskách knihy, kde autor popisuje své cesty a svůj osud - vypráví o křižáckých výpravách, během kterých bych v Iráku zajat rodinou al-Kalliů, musel pro ně sepsat onu knihu a vypráví, co ho čeká - zemře jako potrava pro al-Kalliova netvora baziliška v bludišti.

Carter Cox, Bethin manžel, je uznávaný paleontolog a jednoho večera si ho al-Kalli, u kterého jsou na večeři s manželkou, vezme stranou a ukáže mu své tajemství - bájná zvířata chovaná a ukrytá v klecích na jeho pozemku. Mantichora, gorgona, fénix... celá tisíciletí vyhunulá nebo bájná zvířata. Carter tomu nemůže uvěřit, nicméně zaváže se k al-Kalliovi slibem mlčenlivosti a začne se o churavící zvířata starat. Al-Kalli si odnese nedokončenou knihu i s dosavadním překladem, aby jim byla nápomocna, ale o dopise nemá ani ponětí a Beth si ho nechává pro sebe.

Bývalý Greerův společník z armády, Stan Sadowski, který nenávidí všechny ostatní rasy vyjímaje bělochy, se přidá do organizace nazvané Synové svobody, kteří se snaží obrátit bělochy proti ostatním rasám a vypudit je z Los Angeles a nejlépe z celého kontinentu. Jako první zahájí akci, během které podpalují domy boháčů střídaje v celém Los Angeles. To tak zachvátí obrovské požáry, během kterých uprchnou al-Kalliho zvířata. Samotný jejich majitel je jedním z nich sežrán. Carter, přítomný u incidentu, spěchá domů pro manželku a syna, ale po cestě ho napadne gorgona, zvaná bazilišek, která je, jak se zdá, žáruvzdorná a krvežíznivá.

Díky al-Kalli autu se gorgony zbaví a dostane se domů, kde naloží rodinu a spěchají z požáru zamořené oblasti. Ale zaseknou se na cestě a nezbývá jim nic jiného, než přečkat požár v bazéně. Ten si ale vyhlídne i gorgona a když zjistí jejich přítomnost, pokusí se je sežrat. Carter ji odežene od rodiny, a když gorgona odhodí auto tak, že je opět pojízdné, Carter nemešká, nasedne a navede auto ke kraji propasti. V tu chvíli sedí gorgona na jeho střeše a dobývá se dovnitř. Vyskočí na poslední chvíli a auto se i s příšerou zřítí ze srázu.

Když si později, s rukou v sádře a sedřeném těle, vyrazí s přítelem do hor, spatří fénixe, jak odlétá nad oceánem. Vše o jeho utajované práci poví své ženě i příteli, ale o tom, že gorgona přežila, mu neřekne (najde se rozbité auto ale bez těla příšery), protože plánuje, že až se dá dohromady, vyrazí po ní pátrat.

Hodnocení
Hodně zajímavá kniha, to musím přiznat. A i když většinou knihy od mužů nečtu, tuhle jsem dostala na Vánoce a nechtěla jsem urazit, takže jsem se do ní dala. A nelituju. Jasně, zidealizoval si onu ženu - byla krásná, chytrá, úspěšná, starala se o dítě, milovala svého muže a udělala by pro něj cokoliv i po několika letech manželství. Ale to dělá každý autor a já už si zvykla, hlavní hrdina má prostě vždycky tu nejlepší ženskou široko daleko a je tak úžasná, že by bylo snad i děsivé ji někdy potkat. Ale tady mi to tak nevadí, protože její muž byl to samé - odvážný, chytrý, milující a hezký. Prostě ideální pár. No co, bájná zvířata taky neexistují, že...

Ať už tak či tak, nemůžu popřít, že byla zajímavá, docela dobře napsaná a hlavně poučná. Dávám jí čtyři hvězdičky z pěti!

Žádné komentáře:

Okomentovat