Ďábel v zeleném

Autor: Mark Chadbourn
Originální název: The Devil In Green
Knižní série: Doba temna
Originální název série: Dark Age
Díl série: první
Žánr: fantasy, Jiné světy, nadpřirozeno

Oficiální stránky autora

Anotace
První kniha trilogie Doba temna.Zemi zachvátila nová doba temna a pověr. Moderní společnost se tváří v tvář návratu magie, prastarých bohů a mýtických tvorů zhroutila...Rok po událostech z trilogie Věk rozvratu se poslední pozůstatky někdejší křesťanské církve shromáždily v salisburské katedrále, kterou si zvolily za své poslední útočiště. Jejich jedinou nadějí jsou noví templáři. Mezi rekruty je i Mallory, jenž nevěří v nic a prchá před svou minulostí, kterou by raději zapomněl. Osudem je mu však určeno, aby se stal jedním z nových Bratří draků.Alternativou ke křesťanství se stává tzv. Keltský národ, volný spolek neopohanů. Mezi nimi žije i Sofie Tallentová - která se stane jednou ze Sester draků. Mallory a Sofie se krátce setkají, ale Mallory se přidá k záchranné výpravě, jež skončí tragicky. Po návratu zjistí, že se salisburská katedrála proměnila v noční můru...


Nakladatelství CZ: Polaris
Nakladatelství EN: Gollancz
Počet stran: 390
Vydáno CZ: 2007
Vydáno EN: březen 2002, březen 2004
ISBN: 978-80-7332-100-0

Děj (obsahuje spoilery)
Mallory, který před Pádem (hospodářství, ekonomika, politika - prostě vše zaniklo, země se chopila anarchie a lidé se vrací několik desítek let do minulosti, příroda postupně zaplňuje planetu a bere si, co jí patří, na zemi pronikají příšery známé pouze z bájí nebo hororů a mnohdy i horší) zažil kruté časy, se rozhodl vydat do Salisbury, kde se otevřel velký klášter a soustředila se tam síla křesťanství. Po cestě tam zachrání život Millerovi, idealistickému bláznovi s neuvěřitelně dobrou a naivní duší (což se z něj stalo po tom, co zabil svoji přítelkyni, kterou miloval a nechtěl se jí vzdát). Společně se nechají naverbovat do katedrály jako rytíři, novodobí templáři, kteří mají chránit lidi a rozsévat svou víru po světě.

Mallory v tom vidí druhou příležitost a chopí se jí. Za opevněním katedrály pozná dva přítele - Gardenera, dřívějšího popeláře, muže s ocelovým odhodláním a nezlomnou víru v boha a Danielse, gaye dříve se pohybujícího ve vyšších vrstvách obyvatelstva, černocha s ukázkovými mravy a způsoby, ale tvrdého jako kterýkoliv z nich. Hned první den je kapitán Blaine, jejich nesympatický a tvrdý trenér, seznámí s jejich denním rozvrhem a s očekáváním, jež musí splnit.

Mallory si z toho nic nedělá, a i když mají zakázáno opustit pozemky katedrály, hned první den se vykradou do města do hospody. A tam poznají Sophii a její společníka, lidi, kteří věří ve staré Kelty a učení ley-lines, že jsou všechny živé bytosti navzájem spojeni spolu se zemí. To, co je spojuje, je Modrý neboli Dračí oheň a na některých místech je silnější než jinde - ta silná jsou pak různě "nenápadně" označená - takový Stonehange zase tak nenápadný není, že. Ačkoliv Mallory nevěří v nic z toho, v co ona, zalíbí se mu. A náklonnost je oboustranná.

Všichni čtyři projdou tvrdým tréninkem a jsou vysláni na první misi spolu s důstojníkem Hipgravem. Na ní je napadne příšera, a když se Mallory probere, sám si zašije břicho a jelikož nikoho jiného už nenajde, vydá se na dlouhou cestu do Salisbury. Místo toho omylem projde do jiného světa do dvoru Poklidných dní, kde mu Rhiannon, jedna ze Zlatých, řekne, že je Bratr draků, muž s velkým potenciálem a že si jej vybralo samo Bytí a je naplněn Modrým ohněm. Vyléčí jej z těžkých zranění jako mávnutím proutku a daruje je mu meč Llyrwin (nebo tak nějak), který není tak úplně obyčejný a přetne téměř cokoliv, zabije téměř cokoliv. Mallorymu se u dvora líbí, ale musí se zachránit Millera a Sophii s jejími lidmi a vrátit se do katedrály.

Se Sophii a ostatními, kteří se vydali do Stonehange, zachrání Millera a vrátí se. V katedrále v té době zavedli další pravidla, čelí inkvizici (pro případ, že by někdo nevěděl, o co jde, to je prostě vyslýchání a prověřování poněkud drsnými a občas i smrtelnými metodami, při kterém zjišťují, zda-li jsi nebyl ovládnut, nesloužíš temným silám a tak podobně) a zjistí, že se Daniels i Gardener už vrátili, chybí jen Hipgrave. Mallory ví, že je mrtvý, neboť když odtamtud prchal, viděl jednu utrhnutou ruku.

Tak či tak, Hipgrave se vrátí a to s oběma rukama. Vše navíc komplikuje, že když odtamtud odcházeli, katedrála vypadala úplně jinak a menší než nyní a nikdo jiný o tom nic neví. Jako by to tak bylo vždycky. Až na ty, co se účastnili výpravy.

A pak začnou vraždy uvnitř katedrály a každonoční útoky na hlavní bránu v podobě vojsk nadpřirozených bytostí sílí. Elitní Blainův oddíl rytířů navíc zabije Bájné zvíře v podobě draka - později si uvědomí, jaká to byla chyba. Zvíře bylo součástí Bytí, neškodné a představovalo naději. Zabijí ho pomocí podivné bedny, ze které vycházejí paprsky modré a ničivé energie.

Katedrále rychle dochází zásoby jídla, stupňují se vraždy i útoky, bratry otřásá nedůvěra vůči bohu a činí tak místo ještě slabější. Malloryho napadne, aby prokopali tunel k táboru "Hipíků", jak nazývají Sophii a její lid a kteří pomocí jejich víry a "kouzel" své útočiště brání stejně jako je bráněná katedrála. Stane se tak a on jde v čele elitních vojáků vyjednávat, neboť se s nimi zná. Na místě se ale vše zvrtne a elitní s příkazy, které nezval, lidi zmasakrují a zásoby vydrancují. Zajmou Sophii i jeho.

Mallory se s Millerem už jednou setkali v podzemních měnících se chodbách se Správcem, který má na starosti rozhraní světů, na němž katedrála stojí. Nyní, uvězněný v kobce, si na to vzpomene a přivolá ho. Strážce jej osvobodí, vrátí mu meč a zavede k Sophii. S ní a s pomocí dalšího Bájného zvířete, které přivolá, utečou.

Je jen jedna možnost, jak zachránit lidi v katedrále. Jednotky zla se musí stáhnout, aby přežili a k tomu potřebují dohodu s ďáblem. Po dlouhé a strastiplné cestě se s ním setkají a uzavřou dohodu - katedrála vlastní něco, co chce a bylo mu to ukradeno, a on stáhne své vojáky. Mallory se Sophii se tedy vracejí, aby mu vydali onu krabici, jíž bylo zabito Bájné zvíře.

Má ji Štefan, zlý a proradný vůdce katedrály a snaží se s ní uprchnout. Mallory mu ji ale sebere a o Štefana se postarají duchové zemřelých bratrů, kteří takové zlo ve svém příbytku nestrpí. Mallory se utká i s vraždící bestií, která ovládala Hipgrava a zabije ji. Zachrání ukřižovaného Millera, o němž se dozvěděli, že zabil svoji přítelkyni. Ale on už umírá.

Přichází na scénu ďábel (celý v zeleném), který není tak úplně zlý a otevře onu bednu. Nachází se v ní umírající mládě Bájného zvířete a zachrání Millerovi život. Ten od té doby dokáže dotykem léčit a nejspíš i další soustu úžasných věcí. Daniel se zotavuje z amputace, ehm, intimních partií.

"Oni mi to ufikli!" - jsou jeho přesná slova.

Gardener ve své víře na něj prásknul, že je gay, což církev nepřipouštěla. Tedy alespoň ta vedená Štefanem a  Blainem (kterého zabil Mallory).

Mallory se Sophii tam odmítají déle setrvávat a objedou pryč, Bratr a Sestra draků, někam, kde začnou nový a lepší život.

Hodnocení
Není to k zahození. Vlastně je to napínavé, místy až hororově k posrání (pardon za ten výraz) a docela dobře napsané. A dost záhadné! Hlavní hrdina mě nijak zvlášť nenadchnul, bral všechno příliš lehkovážně a sebestředně, přestože to byla jen maska. Příběh sám o sobě byl dobrý a do detailu promyšlený a sebemenší maličkost nakonec našla své místo v té složité skládačce a zapadla na své místo. Nicméně to není nic světoborného, co bere dech a nutí vás číst některé scény pořád dokola. Upřímně, znovu to číst nebudu.

Žádné komentáře:

Okomentovat