Železný polibek

Autor: Patricia Briggs
Originální název: Iron Kissed
Knižní série: Mercy Thompsonová
Originální název série: Mercedes Thompson
Díl série: třetí
Žánr: fantasy, vlkodlaci, fae, upíři

Oficiální stránky autora

Anotace
Mercy Thompsonová sice umí měnit podobu – její charakter je však pevný. Když jejího bývalého šéfa a učitele zatknou pro vraždu a vlastní lid ho nechá hnít za mřížemi, je na Mercy, aby i navzdory jeho přáním očistila jeho jméno.
Mercyina věrnost je však vystavena zkoušce i z jiné strany. Vlkodlaci zrovna neprosluli trpělivostí, a pokud se Mercy nedokáže rozhodnout mezi dvěma muži, k nimž chová city, Sam s Adamem by mohli rozhodnout za ni…


Nakladatelství CZ: Fantom Print
Nakladatelství EN: Penguin Group
Počet stran: 256
Vydáno CZ: 2010
Vydáno EN: únor 2008
ISBN: 978-80-7398-091-7


Děj (obsahuje spoilery)
Mercy splácí Zeemu dluh za půjčení dýky, kterou v minulém díle zabila upíra posedlého démonem a následně dalšího, jeho stvořitele. Zee ji vytáhne do faeské rezervace za městem, aby očichala místo činu několika vražd, které fae nedokáží vyšetřit. Klamat se dá zrakem, sluchem i hmatem, ale čichem nikoli. A nejlepší čumák ve městě má Mercy.

Mercy vraha odhalí, jedná se o hlídače před rezervací - O´Donnela. Zee a strýček Mike (mocný fae a majitel faeského a prostě nadpřirozeného klubu ve městě) si jdou s O´Donnelem promluvit a vlastně ho i za jeho činy popravit. Někdo to ale stihne dřív a Zee je na místě zatčen policií jako vrah. Strýček Mike se maskuje, aby odnesl faeské odcizené magické předměty z domů zavražděných.

Zdá se, že fae Zeeho nechají v průšvihu, potřebují vraždu, kterou nemohl spáchat člověk (urvalu mu hlavu od těla), na někoho hodit a Zee se zdá jako dobrý obětní beránek. Jenže Mercy to tak samozřejmě nenechá a vzepře se vůli Šedých pánů (faeským králům, dalo by se říct). Strýček Mike i Zeeho syn Mike jí pomáhají, jak jen dokáží, aniž by porušili příkaz.

A tak se Mercy dostane na místo činu a očichá si ho. Objeví tam starou faeskou hůl s vlastní vůlí, která ji od toho dne pronásleduje a dvakrát zachrání život. A ucítí několik pachů, které si později přiřadí k lidem ze Zářné budoucnosti (antifaeská organizace). Zúčastní se další takové akce, a když Tim, muž, který ji pozval, zjistí, za jakým účelem přišla (aby pátrala po Zeeho vrahovi) naštve se a pozve ji k sobě. Nic netušící Mercy přijme magický faeský pohár a kvůli jeho účinkům je nucena dělat vše, co Tim chce.

Jako mu říct, kde je hůl a pak se s ním vyspat. Ale Mercy není obyčejný člověk a trocha vlastní vůle ji zůstane, proto jako bezpečnostní kód u své dílny zadá datum svého narození, což vzburcuje Adama a smečku. Ti jsou svědkem onoho znásilnění, kdy je Mercy pod vlivem poháru (vidí to skrz bezpečnostní kamery). Na poslední chvíli se ale vzepře, pronásledující hůl se jí objeví v ruce a ona ho jí praští do hlavy. Páčidlem ho pak zabije a schová se v kojotí podobě v dílně, neboť jí Tim také přikázal, aby se šla utopit a že ji nikdo nikdy nebude milovat.

Rozzuřený Adam Timovo tělo roztrhá na kusy a najde zhroucenou Mercy s rozdrcenou rukou. V tu chvíli se objeví jedna z Šedých pánů, Nemane zvaná Velká vrána, protože je Tim mrtvý a ochranný plášť, který mu sklouzl z těla, ho prozradí. Donutí Mercy se znovu napít z poháru, protože jako darovaný dokáže i léčit. Pak jsou nuceni ukázat videonahrávku znásilnění policii.

Ukáže se, že O´Donnel pracoval pro Tima a kradl mu faeské mocné věci. Když se stal nepohodlným a vydíral Tima, zabil ho pomocí náramků propůjčujících obrovskou sílu.

Mercy se strašně stydí, že ji znásilnil. I před Benem, jedním z nejnižších členů smečky, se plazí a nepohlédne mu do očí, kvůli vlastnímu ponížení. Adam si myslí, že se ho bojí a chová se jako debil, ale Ben mu vše vystvětlí z pohledu znásilněného (jako dítě ho zneužívali.) A Adam konečně Mercy poví, že ji miluje a že je na ni naštvaný akorát za to, že mu o tom, že jede k Timovi neřekla. Pak na pár dní odjede, jelikož jeden z policistů se chystá zveřejnit kousek onoho videa, ale jen část, kde Adam trhá Tima na kusy a Adam to musí vysvětlit a ukázat tak celé video.

Těch několik dní Mercy využije k tomu, aby se dala dohromady. Místo terapie jí pomohlo, že je Tim mrtvý a rozhodla se, že ho nenechá ničit jí život i po smrti. Když přijede Adam, mají celý její byt pro sebe a využijí toho. (Kniha končí, jak Mercy odhodí tričko na podlahu, zatímco Adam se rozvaluje na její posteli.)

Hodnocení 
Tak jo, první dva díly byly skvělé. Ale na tenhle nemají snad ani oba dohromady. Je tu mnohem víc záhad, zvratů a překvapení. Mercy je opět v ohrožení života a to rovnou z několika stran, neví, kdo jí vlastně pomáhá a kdo ji chce zabít, netuší, kdo je přítel a kdo nepřítel. A do toho se rýsuje její vztah s Adamem a vylouší Samuela. Všechno skvěle skloubené a napsané- Vzdávám Patricii hold. Rozhodně vysoký nadprůměr.



2 komentáře:

  1. Ahoj,ten soubor jsem nahrála na uloz.to já a nechci,aby ho někdo někde propagoval,takže ho prosím ze svých stránek smaž.

    OdpovědětVymazat
  2. Aneta007, dobře, je to smazané. Promiň, ale nevšimla jsem si na ulozto.cz, že bys tam měla nějakou poznámku. Ale samozřejmě chápu a ještě jednou se omlouvám, nenapadlo mě, že by to mohlo někomu vadit.

    OdpovědětVymazat