Linie krve

Autor: Tanya Huff
Originální název: Blood Lines
Knižní série: Krevní pouta
Originální název série: Victoria Nelson
Díl série: třetí
Žánr: fantasy, detektivka, upíři, démoni

Oficiální stránky autora 


Anotace

Začalo to sny o oslňujícím slunci, které bylo pro Henryho Fitzroye tou nejstrašlivější z nočních můr.
Upír s halucinacemi - dokonce i když s ním spíte - ještě pro soukromého detektiva není důvod nechat být všechno ostatní a spěchat na pomoc. Alespoň si to Vicky Nelsonová tehdy myslela. Vicki pracuje na případu zločinu v egyptologickém oddělení místního muzea. Záhadu dvojnásobné vraždy nikdo – jak se zdá – nedokáže a snad ani nechce objasnit. Vicki začíná mít podezření, že si tady někdo pohrává s lidskými myšlenkami. A teprve tehdy zjistí, že Henryho sny vůbec nejsou bezvýznamné…


Nakladatelství CZ: Brokilon
Nakladatelství EN: Orbit
Počet stran: 311
Vydáno CZ: 2010
Vydáno EN: listopad 2004
ISBN: 978-80-86309-36-1



Děj (obsahuje spoilery)
Vicki nemá do čeho píchnout, dokud jí Celluci nedohodí případ, ze kterého ho odvolali. Dvě úmrtí v muzeu, podle pitev infarkty. Lidé mluví o mumiích a vzápětí tvrdí, že si na žádné nepamatují. Smrt mladého dítěte v metru - infarkt. Následně stejné úmrtí ve školce, na ulici, infarkt staršího vlivného politika. Podle policejního vedení jsou to prostě náhody. Podle Celluciho chodící mumie vypuštěná ze sarkofágu přivezeného z Británie.

Vicki tedy začne pátrat a zároveň se musí postarat o Henryho, kterého sužují sny o slunci. Zapojí ho také do případu a on ze sarkofágu, který měl být podle všech už léta prázdný, vycítí zbytky energie a zoufalství. Když se pak setká s onou mumií v těle obyčejného staříka, který se živí lidskými ka(duše), řekne mu své plány a nabídne přátelství na věčnost. A jakkoliv je to lákavá, nebýt po věčnost sám a jen se dívat, jak vaši milovaní odchází, mumie všechno zkazí, když se pokusí zabít Vicki.

Jak se Henry dozvěděl, chystá se ovládnout celou policii a vládu provincie, udělat z ní posluhovače jeho boha Akhekha (menší egyptský temný bůh považován za Setha). Navíc si jeho bůh vyvolil jako oběť Vicki (živí se zoufalstvím). Takže na ni mumie ušije boudu, nechá ji zatknout ovládanou policií, sebere jí brýle, bez nichž nic nevidí, zavřou do blázince do cely k ženě, kterou dříve zadržela a která se chce s kamarádkou mstít, dozorkyně rozhlásí, že je tam za zabití a zneužití malého chlapce, zdrogují ji. Zažije si peklo. Navíc je tam pod cizím jménem a na Celluciho vystavili zatykač.

Henry spojí síly s Cellucim, dostanou Vicki ven a na CN Tower, kde mumie uspořádala "večírek", neboli rituál, při němž by zasvětila všechny vyšší policisty a politiky svému bohu, ji zastaví. Mumie velmi touží po Henryho silném, nesmrtelném ka a využije sílu svého boha k tomu, aby ji získal. Akhekh se na něj za to rozhněvá a nezachrání ho, když ho Henry skoro uškrtí a Vicky sekne do zad. Zemře.

Vliv nad lidmi pomine a všechno zase dobře skončí. Až na to, že Henry Vicki řekl, že ji miluje a Celluci s ní má v plánu probrat podobný rozhovor. Akhekh bude žít dál, sice abstraktně, ale přece - jako zoufalství a beznaděj, kterým lidé stále podléhají.



Hodnocení
Když budu tvrdit, jako že budu, že je to zatím nejlepší díl, možná budu trošku ovlivněná jeho tématem - Egypt a jeho historii miluju odmalička. Každopádně se nám rozvíjí vztahy mezi Vicki a oběma muži, ale zatím nám není ani trochu jasné, jak to s tím milostným trojúhelníkem dopadne. Nutno také zmínit pořádnou porci vzrušení a akce, kterými byla kniha doslova nasáklá. Aspoň od druhé půlky.



Blood Lines (Victoria Nelson, #3)
originální cover

1 komentář:

  1. ahoj,
    napsala bych ti na e-mail, ale nenašla jsem ho...
    chci se zeptat na jistý detail. Píšeš, že máš Egypt ráda od malička (já taky, ale nic jsem k tomu nenašla). víš něco o Akhekovi? krom toho, co bylo v téhle knize? Já jsem našla jen pár zmínek - Setův had z podsvětí, serpent of evil, bůh podsvětí... a nic víc...
    díky
    Danka(henutsen@centrum.cz)

    mimochodem, tvoje stránky jsem sice našla jen čirou náhodou, ale moc se mi líbí, těším se až přibude víc knih... :)

    OdpovědětVymazat