V pasti


V pastiAutor: Meg Cabot
Originální název: Haunted
Knižní série: Mediátor
Originální název série: The Mediator
Díl série: pátý
Žánr: fantasy, duchové, mediátoři

Oficiální stránky autora

Anotace
V pátém pokračování Mediátora se Susannah Simonová, studentka misijní akademie v Carmel-by-the-Sea, která je nadána mimořádnou schopností pohybovat se mezi reálným světem a světem nebožtíků, dostává do pasti. Její noční můra se zhmotní a ten, který všechno spískal, se začátkem školního roku objeví v jejich třídě s potměšilým úsměškem na tváři. Doma na ni zase čeká její pečlivě utajený spolubydlící Jesse. A k tomu spousta obvyklých starostí… Předposlední díl duchařské série rozhodně není chudý na dramatické situace a nečekané zvraty. Příběh spěje k vyvrcholení, ale konečnou odpověď na všechny neodbytné otázky přinese až závěrečná část s názvem Čtvrtý rozměr lásky, která vyjde začátkem příštího roku.


Nakladatelství CZ: Knižní klub
Nakladatelství EN: Avon
Počet stran: 184
Vydáno CZ: 2006
Vydáno EN: 2003, leden 2005
ISBN: 80-242-1677-9


Děj (obsahuje spoilery)
Nový školní rok s sebou přinese i nového spolužáka - a není jím nikdo menší než Suzeina noční můra - Paul Slater. A jediným důvodem, proč svůj egoistický, bohatý a namyšlený zadek přestěhoval právě sem je dostat Suze. A ne proto, že by ji miloval, ale proto, že ona ho nechce. A on je zvyklý mít všechno, proto se nesmíří s odmítnutím.

Vydírá Suze, že zaříká Jesseho, pokud s ním nebude trávit svůj volný čas. A tak je nucena s ním jednou týdně trávit odpoledne, kdy jí krmí pohádkami o inkarnátorech - něco jako druhý level mediátora - jen tihle se umí pomocí mysli dostat do jiné dimenze - tam, kde duše čekají na to, co bude dál. Zároveň je seznámena s jeho "dementním" dědou, který ale jen hraje, že je na hlavu, aby měl od nepovedeného synovce, syna, který jej zradil a okolního svět klid při umírání.

Jednou se Paul na Suze vrhne a ona zjistí, že jí to vůbec není nepříjemné. Výčitky svědomí vůči Jessemu mít nemusí, neboť se od jejich posledního a prvního polibku chová odtažitě, jako by se nic nestalo. Až jednou, kdy Brad uspořádá v domě velký večírek, když jsou rodiče pryč, se u ní staví Paul v přítomnosti Jesseho a po slavné Paulově větě: "Když se líbá s tebou, taky tak vzdychá?" už je všechno jako na kolotoči. Jesse, který ani nevěděl, že je Paul ve městě, se vytočí a po Paulovi skočí.

Celý dům plný přiopilých děcek je svědky, jak Paul mlátí sám sebe, jelikož Jesseho nevidí. Zdemolují dům a málem se utopí ve vířivce (kde se přidá ještě jeden duch, který zahynul na lodi - byl profík a skvělej, vyhrával soutěže, ale když se loď převrhla, praštil se do hlavy a utopil. A jeho bratr, který sotva přeplaval bazén, to přežil, což se mu nezdá fér a pokusí se ho taky utopit).

Suze jich má dost, popadne ducha a Paula a odnese je duchovní čekárny, kam si tenkrát zašla pro Jesseho. Ducha se zbavila a Paulovi vynadala, pak se vrátili v dobu, kdy už pro ně jela sanitka. Zdá se, že se o ni Jesse skutečně bál a že jí na ní záleží.

Její naděje ale o pár dní později pohřbí otec Dominik, který jí oznámí, že se Jesse přestěhoval na faru. Suze je zničená a Paul svými poznámkami a rýpáním jí moc nepomáhá.

Za pár dní, kdy tráví volný čas za trest na školní akci, si zajde na hřbitov, kde je Jesse pohřbený. A najde ho tam, promluví si a zjistí, že je tak odtažitý jen proto, že ji miluje a chce jí dát obyčejný život, manžela, děti... No fakt, celý Edward! Protože, jak ho představí rodičům? Jak si někam zajdou - do kina, na večeři - aniž by si o ní mysleli, že je úplně mimo? Situace je zoufalá, ale milují se...

Hodnocení
Ano, je to čím dál napínavější, zamotanější a odpovědi nepřichází - a víte co? Mě se to tak líbí! Takže pokud máte stále pevné nervy a opakování: Hele, já jsem mediátor!, Vidím duchy!, Musím pomáhat zesnulým! nebo Nikdo mě za to neplatí! vám stále nevadí, pak se do toho pusťte. Protože to pomalu spěje k vyvrcholení a nutí vás to se začíst a neskočit dokud se nedostanete k zadní obálce.



Haunted (The Mediator, #5)
originální cover

Žádné komentáře:

Okomentovat