Andělé smrti


ObrazekAutor: Meg Cabot
Originální název: Reunion
Knižní série: Mediátor
Originální název série: The Mediator
Díl série: třetí
Žánr: fantasy, duchové, mediátoři

Oficiální stránky autora

Anotace
Duchové nejsou pejsci, a tak nepřiběhnou na zapísknutí. Jenomže čtveřice mladých, krásných a úspěšných maturantů z konkurenční školy, kteří minulou sobotu večer sletěli po srážce s dalším autem z romantických skalisek Big Sur přímo do Pacifiku a teď čekají na lístek do nebe, má na věc jinačí názor. Jejich snobská budoucnost je nenávratně v tahu a vztek jimi cloumá do té míry, že se svému vrahovi hodlají pomstít metodou oko za oko, zub za zub. Susannah Simonová, která má coby krotitelka duchů na starost kalifornské město Carmel-by-the-Sea a přilehlé pobřeží, pochopí v plážovém obchůdku, v masopustně vyzdobném obchodním centru i při odpoledním koupání, že s touhle partičkou rozzuřených andělů bude hodně těžké pořízení, dokud nedojdou klidu a míru.



Nakladatelství CZ: Knižní klub
Nakladatelství EN: Avon
Počet stran: 200
Vydáno CZ: 2004
Vydáno EN: 2001, leden 2005
ISBN: 80-242-1350-8



Děj (obsahuje spoilery)
Čtveřice mladých a úspěšných studentů z konkurenční školy, místními nazývaní Andělé z RLS (škola Roberta Louise Stevensona), má nehodu, při které všichni čtyři zahynou. Jenže se odmítají odebrat do nebe, dokud nezabijí jejich vraha - který vytlačil (úmyslně!) jejich auto ze silnice přímo do oceánu.

Michael Ceducci, Suzein spolužák a neoblíbený šprt, má ve škole i mimo ní jednu nehodu za druhou a jen Suze ví, proč. Duchové jeho obětí se snaží pomstít, ale ona neví, že to udělal úmyslně a chrání ho. Michael je zabil, protože na jednom z jimi pořádaných večírků se opila jeho sestra, spadla do bazénu a nyní leží v kómatu s trvalým poškozením mozku - na párty jí nikdo nepomohl. Jenže tím Michael neskončil, na večírku byl i Suzein bratr Brad. A protože má Michael Suze rád, nabídne jí odvoz a ona musí souhlasit, aby na něj dohlídla, zatímco jejich autu poškodil brzdy. Jenže Jake, její nejstarší bratr, ji s ním odjet nenechá.


A tak všichni skočí ve výloze jednoho z místních obchodů s pár škrábanci. Bylo obrovské štěstí, že nehodu všichni přežili. A Suze to nakrkne, protože si dá dohromady fakta a výpověď čtyř duchů - konečně jí dojde, že jejich smrt nebyla nehoda a kdo může za jejich nefunkční brzdy - a fakt, že se Michael snažil zabít její blízké ji nakrkne, že si s ním dá sraz na silnice, kde on zabil onu čtveřici. Pak je přivolá a nechá, aby se pomstili.


Tedy skoro. Rozmyslí si to a přivolá Jesse - neúmyslně, neumí se svojí mocí moc dobře zacházet. A oba dva se zkusí běsnící duchy zpacifikovat, ale Suze při tom téměř zemře. Ale jako zázrakem přijede policie a najde jen skoro uškrceného Michaela a zmlácenou Suze - duchy samozřejmě nevidí. A logicky usoudí, že tohle jí udělal Michael a Suze je u toho nechá, navíc jim řekne o brzdách a vraždě čtyř studentů.


Vypadá to, že Michael si pobude celý život ve vězení, duchové jsou spokojení a Suze zmlácená a stále jednostranně zamilovaná do Jesseho - který ji, ale k její velké radosti alespoň něžně pohladí po tváři, když leží v nemocnici.


Čtveřice mladých, krásných a úspěšných maturantů z konkurenční školy, kteří minulou sobotu večer sletěli po srážce s dalším autem z romantických skalisek Big Sur přímo do Pacifiku, kteří čekají na lístek do nebe Jejich snobská budoucnost je nenávratně v tahu a vztek jimi cloumá do té míry, že se svému vrahovi hodlají pomstít metodou oko za oko, zub za zub. Susannah Simonová, která má coby krotitelka duchů na starost kalifornské město Carmel-by-the-Sea a přilehlé pobřeží, pochopí v plážovém obchůdku, v masopustně vyzdobeném obchodním centru i při odpoledním koupání, že s touhle partičkou rozzuřených andělů bude hodně těžké pořízení,dokud nedojdou klidu a míru.......



Hodnocení
Lidem, co nesnáší zacházení a jednání jako s miminkem, vřele NEDOPORUČUJU. Úplně na každé stránce si Suze stěžuje na to, že je mediátor, nebo to jinak zmiňuje. Pokud se vám to ještě nestalo, asi u třetí kapiotly vám to začne lézt krkem, to vám garantuju. Nicméně, přes tento malý nedostatek a neustále Suzino mrčení a její sarkasmus, který věčně používá v myšlenkách rovnou v mega odstavcích, je to skvělé. Ale autorka udělala ještě dvě chybičky - zaprvé se snaží vyjadřovat a uvažovat pomocí Suze jako puberťák, což se jí v moc nepovedlo a zadruhé zvolila vyprávění v první osobě a ne každý je žhavý se vrhnout do mysli takové nenormálně normální šestnáctileté holky. A přes to všechno jsem těch dvě stě stránek zhltla za odpoledne a pustila se do dalšího dílu, což uděláte i vy, až ji dočtete. Meg míří výš a výš a je to čím dál lepší, i přes ty nedostatky...





Reunion (The Mediator, #3)
originální cover

Žádné komentáře:

Okomentovat