Psi Avalonu

Autor: Mark Chadbourn
Originální název: The Hounds of Avalon
Knižní série: Doba temna
Originální název série: Dark Age
Díl série: třetí
Žánr: fantasy, Jiné světy, nadpřirozeno


Anotace
Psi Avalonu se blíží… Protože oni jsou soumrak všech dní, když zavládne věčná zima a bohové se navzájem zničí v občanské válce, když se objeví mocní vetřelci ohrožující veškerý život. Poslední šancí lidstva jsou dva přátelé, rozdílní jako den a noc avšak spojeni společným cílem: Hunter, válečník, zhýralec a zabiják; Hal: bezvýznamný úředníček na úřadu vlády. Musí proniknout tajemstvím zahalujícícm mýty o králi Artušovi, aby našli spícího hrdinu, který vyjede z mlh legend, aby zachránili svět. Ale času už mnoho nezbývá. Protože až se psi Avalonu objeví, žádná naděje už nezbude…


Nakladatelství CZ: Polaris
Nakladatelství EN: Gollancz
Počet stran: 352
Vydáno CZ: 2008
Vydáno EN: červen 2006
ISBN: 978-80-7332-122-2

Děj
V Oxfordu se  tvoří nová vláda, stejná jako ty předchozí - provrtaná zvědy, korupcí a mocí. K ní patří i Hal, nevýrazný úředníček, a jeho přítel Hunter, nepoučitelný děvkař a muž, co snad ani nezná strach. Patří mu vysoký post v armádě. Vláda se pokouší sama zachránit svět, ale všechny její pokusy s mimozemskými artefakty a magií selžou a lidské zbraně jsou naprosto neúčinné. Tak se rozhodnou najít Bratry a Sestry draků, aby je mohli prozkoumat a zjistit, proč jsou lepší než obyčejní lidé.

Hunter s týmem jsou vysláni na místo, kde naposledy spatřili Bratra a Sestru draků, Malloryho a Sophii. Zajetí se jim moc nepovede a Sophii postřelí a Malloryho vrtulníkem dopraví do Oxfordu. V tu chvíli začne sněžit i přesto, že je léto. A nastane krutá zima. Všichni mají za to, že Sophii zemřela. Mallory s vládou odmítá spolupracovat a snaží se jen pomstít její smrt nebo utéct.

Hunterovi se zjeví Správce a poví mu, že je Bratr draků. Hunter pochopí, co musí udělat, a dostane Malloryho ven. Spolu utečou z Oxfordu pátrat po jak zbytku Pětice Bratrů a Sester draků, tak po té staré, protože si myslí, že jeden jim už chybí (Sophie). Rozdělí se a Hunter najde Ruth, velkou čarodějku, a Lauru, která už není člověk ale jakýsi duch přírody (nekrvácí, vládne velkou mocí). A Mallory najde Shaviho, klidného muže s možností spojit se s kým chce nebo nahlédnout do střípků budoucnosti.

Mezitím Hal zachrání zlatého létajícího človíčka a zachrání mu život. Když pak objeví hospodu s podobně vypadající společností (tříoké dívky, podivné chlápky všech velikostí a proporcí), dojde mu, že musel překročit hranici mezi světy. A také mu přítel zachráněného človíčka poví, že je Bratr draků.

Sophie se zatím uzdraví s pomocí Ceridwan, jednou ze Zlatých. V Jiném světě se dostane až do jednoho z posledních dvoru na straně lidí, kde potká Caitlin, Harveyho a Trackereye. A pomůže Caitlin, aby se znovu stala Sestrou draků. Bohužel to znamená, že si to musí zasloužit, a tak přivolá Morrígan opět do svého těla, protože ta jim bude užitečnější než Caitlin. A když dvůr obléhají Zlatí, kteří stojí proti lidem, dvůr evakuují do našeho světa.

Hal se mezitím náhodou dostane ke kameni, při jehož získání Huntera zajali. Jaklmile se ho dotkne, spatří projekci legendárního obrazu. Ví, že to něco znamená, tak začne pátrat spolu se Samathou, ženou, kterou miluje a která miluje Huntera.

Vláda se mezitím snaží zastavit ničiví postup Potomstva žalu, ale bezúspěšně. A pak je celá armáda obklíčí a všechno se zdá být ztracené. Ale do města míří Hunter s Laurou a Mallory se Shavim a také Sophie, Caitlin, Harvey a Trackerey se Zlatými v čele s Lugem. Všichni se nějakým způsobem dostanou do města a setkají. Zdá se, že bitva s blížící se Nicotou nastane tady.

Když se Potomstvo žalu dostane za brány města, strhne se bitva, ve které zahynou poslední Zlatí, a dorazí Ruth, velká čarodějka a jedna z minulé Petice, aby jim pomohla. Hal mezitím dál pátrá a konečně mu dojdou souvislosti. Všechno směřovalo k tomu, aby pochopil, že boj s Nicotou může vyhrát jen Král, schovávaný za Artušovi legendy a kterým je pravděpodobně Jack Churchill, vůdce minulé Pětice a láska Ruth. A Hal ho má přivést.

V té době Malloryho, Sophii, Huntera Caitlin, která je tou dobou už zase jedna ze Sester, uvězní vláda a prozradí jim, že s Nicotou na jakési úrovni rozmlouvali a uzavřeli dohodu. Oni jí předhodí Bratry a Sestry draků a ona jim stvoří nový a lepší svět. Jo, byli pěkně naivní. V té chvíli zazní vytí Psů  Avalonu oznamující podle legend konec. Příchod Nicoty, Antiživota, Požírače všeho.

Ale Hala Nicota ještě nevypátrala a poslední muž ze Zlatých ho přivede k Bájnému zvířeti Správci, který mu učiní mu nabídku. Jen on dokáže ještě zachránit celé Bytí, ale za absolutní oběť. Nejen že zemře, ale vypaří se i jeho duše, nikam dál nepoputuje, prostě zmizí. A to všechno aby se mohl stát na okamžik součástí samotného Bytí, dokázat vše ovlivňovat, v minulosti zařídit, aby v budoucnosti opět rozluštil všechny kódy a přivést sem malými změnami v minulosti a troškou ovlivňování Churchilla, Krále. A zabránit tak konci světa. Rozhodnutí je jen na Halovi.

"Vlastně se rozhodl už dávno.
Dveře teď byly křišťálově jasné, vytvořené a udržované na místě spojenými silami Správce a Bájného zvířete.
´Přijmeš ten úkol, Bratře draků?´ zeptal se Správce.
Hal se usmál a vykročil do světla."

Hodnocení 
Myslím, že je to lepší než předchozí dva díly. Byly zde jak nové postavy, tak ty staré známé a všichni společnými silami bojovali za záchranu světa. Bylo to hezky zamotané a na konci se to stejně hezky rozmotávalo, a i když mě mrzí ten otevřený konec, myslím, že to skončilo nadějně. Děj rozhodně plynul lépe než v předchozích dílech a celkově bych řekla, že to bylo zajímavější. Tentokrát jsem se tedy rozhodovalo mezi pěti a čtyřmi hvězdičkami, ale na pět to asi ještě nestačilo. Vlastně rozhodně ne, nemám chuť to ani číst znovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat