Královna zkázy

Autor: Mark Chadbourn
Originální název: Queen of Sinister
Knižní série: Doba temna
Originální název série: Dark Age
Díl série: druhý
Žánr: fantasy, Jiné světy, nadpřirozeno

Oficiální stránky autora

Anotace
Zemi zachvátila nová doba temna a pověr. Moderní společnost se tváří v tvář návratu magie prastarých bohů a mýtických tvorů zhroutila... Naše moderní industriální společnost se tváří v tvář nečekanému návratu magie zcela zhroutí. Města leží v troskách, komunikace je náhle velice omezená. Krajem kráčejí dávní bohové a mýtičtí tvorové, ale v tomto novém řádu nejsou dobro a zlo vždy takové, jaké se jeví na první pohled. Vítejte do Velké Británie v nové době temna. Epidemie udeřila bez varování. Nic ji nedokáže zastavit: lékařská věda a modlitby jsou v boji s ní stejně neúčinné. Prvním příznakem onemocnění jsou černé skvrny u kořenů prstů a brzy po jejich objevení následuje bolestivá smrt. Není to však obyčejná nemoc... Medičce Caitlin Shepherdové je při hledání léku dovoleno proniknout oponou do mystického Jiného světa starých Keltů. Musí projít říši snů i nočních můr, aby mohla požádat o pomoc bohy.


Nakladatelství CZ: Polaris
Nakladatelství EN: Gollancz
Počet stran: 342
Vydáno CZ: 2008
Vydáno EN: duben 2005
ISBN: 978-80-7332-114-7

Děj
Mladá doktorka Caitlin se potýká s nápory umírajících na naprosto neznámou epidemii, u které neví jak se šíří a jak ji léčit. Všichni nakažení zemřou. Dokonce i její manžel a syn. Caitlin to naprosto zlomí a její mysl se roztříští. Pomůže jí až Mary, její dlouholetá přítelkyně, která jí hledá s jedním vysokoškolským profesorem, který ji vyhledal a hledá Sestru draků Caitlin.

Caitlin je po smrti manžela a syna všechno jedno a bez rozmýšlení se vydá s profesorem na obtížnou cestu do Jiného světa najít lék na epidemii pustošící celou zemi. Po cestě do bodu, odkud mohou projít branou do Jiného světa, potkají náctiletou nedůvěřivou dívku Mahalii a malého němého chlapce Carltona. A těsně před průchodem se k nim přidá Matt hledající svoji unesenou dceru.

Tato skupinka se vydá skrze nebezpečné zasněžené pláně Jiného světa, na nichž je potká mnoho potíží a strastí. Jako první se dostanou do dvora, který ještě není rozhodnut, nicméně zbytek dvorů se přidalo buď na stranu lidí nebo na tu opačnou. Zlatým, obyvatelům Jiného světa, hrozí válka proti svým druhům za lidstvo. Jedna strana věří, že lidé se mají stát vyššími bytostmi a zaujmout jejich místo - akceptují Bytí. Ti druzí se nehodlají vzdát své moci, vlivu a pohodlnosti a raději lidstvo vyvraždí.

V neutrálním dvoře je uvězní Potomstvo žalu, ničící armáda, která se před ničím nezastaví, rozsévá zoufalství a vše mění ke svému obrazu jako předzvěst Nicoty, opaku Bytí. Ale Mahalia s Carltonem spatří na svých toulkách hradem uvězněného člověka, a když nastane čas na útěk, vezmou ho s sebou. A vyplatí se jim, Jack  toho zná mnohdy víc než Zlatí, protože byl od malička vězněn v jednom z dvorů, zkoumán a prožil toho tolik, kolik jen unese. Zlatí mu dokonce do útrob vložili nějakou všeničící zbraň, která jim také párkrát zachrání krky.

S dopravou jim pomůže jeden ze Zlatých na straně lidí, jehož přátelé zemřeli na epidemií, která zabíjí i lidi. Půjčí jim loď a společně se plaví k Domu bolesti, kde by měl být lék na epidemii. Ale Potomstvo žalu je neúnavné a drží se jim v patách i na vodě. Při jejich napadení se rozdělí, ale znají cíl cesty.

Osamoceně putují k nedalekému neutrálnímu dvoru a Caitlin se na cestě setká s Carltonem. Uslyší ale v lese Jacka, a tak opustí bezpečí cestičky, aby ho našla. Když se vrátí zpět, Carlton tam leží s podříznutým krkem. A přesně v tu dobu se v našem světě její přítelkyni Mary podaří "zachránit" ji. A to tak, že ji pošle díky svému magickému umění, vnitřní odvaze a síle zpět do jejich světa. V okamžiku, kdy to udělá, jí dojde, že to zvorala. A tak se vydává na další pouť, aby jí pomohla zachránit svět před přicházející Nicotou.

Caitlin, znovu zlomená ztrátou Carltona, nic kolem sebe nevnímá. Kdyby se jí neujali Harvey a Trackery, dva přátelé a jedni z posledních spravedlivých a hodných lidí, nejspíš by byla zavražděna nebo znásilněna. A nebo obojí. Přežívá s nimi, aniž by reagovala, dva týdny, když je místní boss objeví, sebere jim poctivě nastřádané zásoby jídla a zajme Trackeryho jako odstrašující příklad. V tu dobu se Caitlin rozzuří, vypustí ze svého podvědomí Morrígan, bohyni války, a prahne po pomstě. Na poslední chvíli zachrání Trackeryho a vybije všechny místní násilníky a vrahy. Zbrocená od hlavy až k patě krví se se svými novými přáteli rozloučí a vydává se zpět do Jiného světa pro lék na epidemii a s věrnou a obávanou společnicí Morrígan, která je kdykoliv ochotná převzít vládu nad tělem a vybít všechno v okolí nebo bez odpočinku běžet několik hodin.

V Jiném světe se mezitím zbytek výpravy sejde a vypluje s nakaženým Zlatým, který jim pomáhal, za cílem své cesty. Zlatý brzy epidemii podlehne a o chvíli později musí opustit relativní bezpečí lodi a pokračovat pěšky. Projdou přes spoustu překážek, ale jakmile se po všech útrapách dostanou až nadohled k Domu bolesti, pochopí, že dál to prostě nepůjde. Cíl  jejich cesty je obklopen Potomstvem žalu maso mouchami.

V tu chvíli ale přijde na scénu Caitlin, která si podrobila nesmrtelné pouštní příšerky a společně se pustí do boje. Profesor s maskou, která z něj vysává sílu, jim z posledních sil pomáhá - maska zabíjí vše živé, i neživé, v blízkosti. Jack, Mahalia a Matt bojují, co jim síly stačí. A Morrígan jako vír smrti tančí po bojišti jako figurka po šachovnici a skolí vše, kolem čeho se smýkne. Je neporazitelná. A armáda pouštních tvorečků se také činí. Řady Potomstva žalu sice nemají šanci nikdy vybít, ale alespoň se přes ně dostanou k Domu bolesti.

Jenže onen dům není tak obyčejný, jako ostatně nic v Jiném světě, a zdá se, že je nějakým způsobem živý a inteligentní. Využije Caitlininy slabosti a nabídne jí, že jí vrátí syna, když se vzdá svého Dračího plamenu, který  působí, že je Sestra draků. A ona bez rozmýšlení přijme. A tím všechno zničí, syna sice získá, ale zamrzlého v čase, bez možnosti pohnout se dál nebo odejít z Domu bolesti. A poví jí to i Morrígan a opustí ji. Ale ještě před tím jí poví, že za to v podstatě může Matt a že je manipulátor. Ukáže se, že patřil k nově se formující vládě v Oxfordu a hledá lék na epidemii na úkor ostatních. To on zabil Carltona. Mahalia ho bez váhání zabije, protože Carltona brala jako bratra i syna v jednom.

Pak všichni vypadnou, doku můžou, ale Caitlin zůstane se svým synem. A když odejdou, zjeví se jí opět muž v býčí masce, který jí pronásleduje už od začátku. A tu masku si sundá. Je to Grant, její zesnulý manžel, co ji celou dobu v rámci možností ochraňoval. Půjčí jí meč a pomůže vykonat to, proč sem vlastně přišla. Caitlin zabije tvora, jehož děti putují světy a způsobují nákazu epidemií.

Pak mají jeden den, aby si všechno vyříkali a odpustili, než se Caitlin musí posunout dál. A to s Harveyem a Trackerym, kteří ji už od začátku sledovali, protože se do ní Trackery zamiloval a odmítal ji nechat jít. A teď, když dorazili, může s nimi odejít a doufat, že díky zrušení epidemie Nicota nepřijde.

Mary za všechny ty čáry zaplatila životem, ale pomohla Caitlin v odstranění epidemie a přivedení Bohyně zpět na zemi.


Hodnocení
Není to žádný zázrak, nijak mě to neochromilo. Ale má to přece jen něco do sebe, většina událostí a detailů do sebe časem zapadá, teda jestli si je ještě pamatujete, protože je jich tam opravdu požehnaně. Kdyby to bylo o skutečném světe, připadalo by mi to jako učebnice nebo encyklopedie. K dobru musím ale přidat, že zpracování bylo víc než dobré a charaktery se mi zamlouvaly. Nikoho příliš neidelizoval, žádná monstrózní a nepřirozená překvapení se také nekonala. Sečteno a podtrženo, dávám tomu těsně čtyři hvězdičky. Dlouho jsem zvažovala tři...



Žádné komentáře:

Okomentovat