Spojení krve


Autor: Tanya Huff
Originální název: Blood Pact
Knižní série: Krevní pouta
Originální název série: Victoria Nelson
Díl série: čtvrtý
Žánr: fantasy, detektivka, upíři, zombie


Anotace
Začalo to telefonátem, jaký žádná dcera nikdy nechce obdržet - z Katedry přírodních věd Queen's University Vicki zavolali, že její matka nečekaně zemřela. Jenže to, co začalo jako až příliš běžná osobní tragédie, se rychle změnilo v nejděsivější případ její kariéry soukromé vyšetřovatelky. Tělo Marjory Nelsonové totiž záhadně zmizelo z pohřebního ústavu.
Vicki přísahala, že viníka najde a že se postará o to, aby byla její matka náležitě uložena k věčnému odpočinku. Nepočítala však s tím, že se na univerzitě nachází někdo, kdo je podle všeho odhodlán zaměstnávat paní Nelsonovou i po smrti.
I přes Vickiin výrazný odpor však vzápětí dorazí i královský levoboček, upír Henry Fitzroy a detektiv-seržant Michael Celluci - a jejich pomoci bude více než zapotřebí...


Nakladatelství CZ: Brokilon
Nakladatelství EN: Orbit
Počet stran: 322
Vydáno CZ: 2010
Vydáno EN: prosinec 2004 
ISBN: 978-80-86309-39-2


Děj (obsahuje spoilery)
Vicki se ještě nevzpamatovala z Henryho vyznání lásky a Celluci už jí to opakuje. Vyhodí ho z bytu, když se domáhá reakce, a telefonáty své matky ignoruje. Jenže jednou telefon zvednout musí a překvapivě to není její matka, ale katedra Přírodních věd. Její matka zemřela na infarkt. Vicki se vydává do jejího bytu, aby se o všechno náležitě postarala a vnitřně se hroutí, aniž by si to uvědomovala.

Henry s Cellucim si na jejím záznamníku poslechnou vzkaz a zjistí, kam a proč odjela. Vyráží za ní a tiše se dohodnou, že teď jí dají čas a prostor k výběru.

Vicki své matce vypraví pohřeb, ale když jedna z příbuzných chce otevřít rakev, zjistí se, že je prázdná. Rozhněvaná Vicki začne pátrání po mrtvole na vlastní pěst, neboť se zdá, že místní policie je neschopná. Zjistí, že pachatelům šlo právě o její matku a po kousíčcích rozjíždí pátrání spolu s Henrym a Cellucim. Henry v rakvi vycítí přítomnost podivné smrti a totéž cítí na místě činu, kde je o pár dní později uškrcen nějaký mladík a jeho přítelkyně vypovídá, že to udělala mrtvola jako z horou - s odstávající zasvorkovanou kůží a šedivě zelenou pokožkou.

A tu samou noc uvidí Vicki mrtvolu svojí matky za oknem. Zdá se, že někdo si ošklivě zahrává s životem a smrtí a jako první z podezřelých se umisťuje katedra Přírodních věd plná vědců, kteří by tohle mohli dokázat. Henry ji v noci prohledá a narazí na laboratoř, ve které ke všem činům došlo, ale už z ní neodejde. Ukáže se, že oživlé mrtvoly mají podobnou sílu jako upíři a Henry nešťastně dopadne do boxu, ve kterém ho šílená dokorka Catherine zavře. A když se nad ránem uklidní a ona Henryho prozkoumá a udělá mu testy, zavolá svoji nadřízenou, doktorku Burkeovou, aby se na to šla podívat.

A té dojdou souvislosti a na bezbranném Henrym začne dělat pokusy. Když má upíra a jeho krev, mohla by vyvinout spoustu užitečných léků na krevní choroby, vydělat peníze a získat ocenění. Přikáže Catherine, aby mrtvoly a celý předešlý výzkum zničila, že stejně ničeho významného nedosáhly a ony se rozkládají, nemyslí a jsou k ničemu. To Cathy, která miluje svůj výzkum, rozčílí a unese Henryho i svoje hračky.

Vicki s Cellucim mezitím vypátrají, kdo za to všechno může a zmáčknou doktorku Burkeovou, která se jim přizná, neboť uznává, že to zašlo příliš daleko a hned s dvěma mrtvolami nepočítala - onen uškrcený mladík a Donald, který Cathy pomáhal ve výzkumu, ale snažil se ji od toho odradit, když se mrtvol začal bát. 

Vicki s Cellucim prohledávají celý rozsáhlý areál katedry a najdou starou laboratoř, ve které odpojí Donalda od zařízení, které ho připravuje na stejný osud jako naše oživlé mrtvoly a Henryho (který se hned zuřivě nakrmí z Vicki, neboť podlehl Hladu). Společně se pak vrátí do laboratoře, aby zničili důkazy o Henrym, ale najdou tam zároveň Catherine a její dva zombie. Jedna ji poslouchá a snaží se vetřelce zabít, ale u paní Nelsonové převládne mateřský cit a chrání Vicki. A zachrání jí život za cenu jejího vlastního.

Jenže šílená Catherine ji, když zemřou její mrtvoly, umlátí nějakou tyčkou. Zároveň vypukne požár a Vicki nemá šanci dostat se do nemocnice včas a umírá. Zbývá jen jedno řešení; promění ji v upíra. Celluci ji od toho dne čtrnáct měsíců neuvidí, jen uslyší o spoustě vražd, kdy v těle nezůstane ani kapka krve na druhém pobřeží Kanady.

A za oněch čtrnáct měsíců, ve kterých si myslel, že Vicki navždycky ztratil, se vrátí a poví mu, že dva upíři spolu déle než rok nevydrží a jejich přirozenost je rozeštve. Konečně ji získal a Vicki si konečně zvolila, i když to jinak nešlo.

Hodnocení
Z mého pohledu je to nejlepší díl. Tanya jde prostě vzestupně a kvalita stále stoupá, ač se mi zdá nemožné, že vzorec dodrží i s příštím dílem, protože mám pocit, že tohle už nepřekoná. Vicki musí čelit ztrátě milované osoby i jejího těla, rozbouřeným testosteronům Mika Celluciho i Henryho Fitzroye, děsivým mrtvým-nemrtvým, mezi kterými je i její matka. A nakonec téměř smrti a přeměně na upíra a opět ztrátě lásky, Henryho. Nevzpamatovali jste se z jedné události a už začínala nová, nebylo tam místo pro oddych a bylo to zatraceně smutné, když jste četli vnitřní pochody těch oživlých mrtvol. Nemám té knize snad ani co vytknout a to se často nestává.



Blood Pact (Victoria Nelson, #4)
originální cover

Žádné komentáře:

Okomentovat